Make your own free website on Tripod.com

Шокантно откриће америчких научника

Аспартам састојак дијет кока коле, пепси лајта, жвака и бомбона тихи убица деце

Оливер Николић

На декларацији домаћих произвођача дијет сокова и увозних жвака наводи се проценат аспартама

    Откриће америчке Агенције за заштиту животне средине (АПА) почетком априла шокирало је свет. На семинару у Лос Анђелесу објављено је да је аспартам, вестачки заслађивач и обавезни састојак газираних дијет сокова, жвака без шећера, кондиторских производа, енергетских напитака и препарата за мршављење - изазивач мултипле склерозе и лупуса, опаких болести које у виду епидемије харају Сједињеним Државама. Исти извештај одмах је презентован Сенату САД. Аспартам, према опсежној анализи АПА, у људском организму, при температури од 36,5 до 37 степени, постаје отрован - исто као цијанид или арсеник!- Једина разлика јесте у томе што убијање дугорочно траје. Он полако делује, убија људе и изазива неуролошке проблеме - рекао је у свом излагању члан експертског тима АПА професор Франк Е. Донахју, са тексашког државног универзитета. Први резултати истраживања говоре да је више од 100 милиона испитаних Американаца, који болују од мултиплесклерозе и лупуса, редовно конзумирало дијет колу, дијет пепси, дијет соду, али и вештачке заслађиваче "нутра свит", "спонфул" и "еквал", који такође садрже аспартам.- Ако свакодневно пијете газиране дијет сокове и патите од симптома болова и грчева у мишићима, прострелног бока, укочености колена, вртоглавице, главобоље, зујања у ушима, болова у зглобовима, депресије, неразговетног говора, замагљеног вида или губитка меморије, вероватно имате аспартамску болест - рекао је Донахју. Професор је образложио да ова хемијска супстанца, при технолошком процесу производње сокова, није штетна по здравље, али да постаје јако отровна када доспе у организам, у виду новог једињења - формалдехида, који систематски растаче нервне ћелије. Иначе, аспартам је алкохол који се добија из дрвета, а далеко је најјефтинији заслађивач на тржишту...Светска јавност била је не само скандализована овим сензационалним открићем, већ су многе владе убрзано почеле да припремају законску регулативу о забрани коришћења ове сусптанце у прехрамбеној индустрији. Да је тајна деценијама брижљиво чувана, говори и податак АПА да се аспартам користи у само 90 земаља. Нажалост, међу њима су и наши произвођачи!
    Сада све може да се доведе у сумњу. Сваки производ који садржи неки заслађивач, уколико његов састав није стриктно прецизиран на декларацији, представља опасност по нацију - казе за НТ доктор Душан Јанковић, експерт за исхрану, некадашњи сарадник Градског завода за заштиту здравља у Београду.Јанковић наводи да је Завод пре неколико година послао службену представку министарствима здравља Србије и СРЈ, када их је и обавестио о присуству заслађивача штетних по здравље у енергетским напицима.- Колико је урадјено, мозете и сами да видите! Енергетска пића имају широк спектар конзумената којима, по декларацији, није дозвољено да их користе (дијабетичари, срчани болесници). Испада да слободно смеју да га пију само младе и здраве особе, и то не више од две лименке дневно. Наша стручна јавност није обавештена о отровним својствима аспартама, али зна се да као заслађивач у прехрамбеној индустрији спада у трећу групу адитива, који су на граници да буду недозвољени. Сам припада, у тој трећој групи, најмодернијој, односно најновијој генерацији адитива: најјефтинији је, али и најслађи, неколико пута јачи него сахарин, о шећеру да и не говорим. Иначе, шећер представља прву генерацију, друга су ксилитол и малтол, а трећа - такође споран сахарин, цитанол и аспартам. Сахарин је у САД и већини европских земаља био забрањен, али код нас није. Исти је случај и са аспартамом. Законски је дозвољена његова употреба, али са обавезом да на сваком производу стоји коју количину дневно може да конзумира особа од 70 килограма!
    На пепси лајту, на пример, истакнуто је да по литру садржи 350 милиграма аспартама, а да је дозвољена дневна "доза" - осам литара! На појединим жвакаћим гумама тај однос је 0,12 одсто. Наизглед, све је у реду...- Да, али те производе конзумирају и деца! И то у готово истим количинама као и одрасли, а које дете има 70 килограма? - пита се др Јанковић.Масовно коришћење аспартама у кола пићима потврдио је и америцки фармцеутски магнат Монсанато, који полаже право на откриће ове опаке супстанце. У више од 5.000 разних врста производа, Американци годишње конзумирају 3,5 тона аспартама. Зачуђујуће је да је ФУД администрација САД (владино одељење за храну) знала за штетна дејства аспартама, а да никакве реакције, ни после обзнањивања опасности од овог заслађивача, није било. О мораторијуму на коришћење ове супстанце за сада нема ни помена, а АПА готово хистерично опомиње Американце да обавезно провере декларацију производа и избегавају куповину свих означених артикала. Чуди, пак, што су обе ове институције под контролом америчке владе!- За мултиплу склерозу, званично, још није утврђен узрок. Можда су је само утрпали заједно са лупусом (систематско кожно обољење, изазвано променама рада поједних органа у људском организму), да би се подигао ниво озбиљности открића. С друге стране, АПА је заиста позната и озбиљна организација, тако да сумњам да је истраживање спровела провизорно. Моје мишљење је да би, у најављеном усклађивању наших законских норматива са ЕУ, морала да се образује експертска комисија на владином нивоу. Ако Аустријанци или Швајцарци траже наше колаче са аспартамом, ето им, али аспартам не треба сервирати нашем народу - сматра др Јанковић.

Погубни препарати за мршављење

    Један од цланова истраживачког тима АПА, др Х. Ј. Робертс, тврди да су рекламе за препарате за мршављење, које у себи садрже аспартам, просто погубне, а за дијебетичаре и смртно опасне.- Аспартам у препаратима за мршављење изазива потребу за додатним уношењем угљених хидрата. Формалдехид се депонује у масном ткиву и куковима, тако да се они који користе дијете још више дебљају. Код дијабетичара, пак, аспартам доприноси да се ниво шећера у крви стално мења, тако да не може да се држи под контролом. А то, због силних осцилација, може да изазове смрт!

Профит важнији од здравља

    Доктор Јанковић напомиње да ће бити заиста тешко забранити употребу аспартама код нас, јер производњом освежавајућих газираних напитака владају моћне корпорације чији интерес је енормни профит.- Они рекламирањем дијет пица директно рекламирају аспартам. Наш народ нема потрошачку културу као Белгијанци или Холанђани. Они обавезно прегледају декларације производа при куповини, док ми, ако нам цена одговара, ни не помишљамо на то. Белгијанци су деценијама забрањивали увоз кока-коле, али недавно су, ипак, "олабавили" строгост и пристали да је увозе (наравно, новца ради). Што се обичних кола пића тиче, знам да се код нас у Земуну кока-кола прави са шећером, који се обилно додаје концентрату и мекој води. Засладјивачи прете из дијет и лајт верзија познатих пића, али плаши то што се ове супстанце додају жвакама и бомбонама, које највише троше управо деца!