Make your own free website on Tripod.com

Каменовање на Цетињу

 

            Цетиње 29. јул На Цетињу је каменована кућа у којој станују протојереј Никчевић и јереј Гојко Перовић. Тешко је повјеровати да ће полиција пронаћи виновнике овог недјела.

 

Поменик Христољубивим мученицима

 

            У издању Пегаза Бијело Поље изашла је Читуља убијених од комуниста у срезу колашинском 1941-1948,. Ово је друго луксузно опремљено издање ове књиге.

 

Напад полиције на избјеглице са Косова

 

            У кампу Каменово надомак Будве, полиција је бруталном интервенцијом покушала да из кампа избаци 120 прогнаника са Космета и тако насилно спроведе у дјело одлуку Основног суда у Котору којом се камп предаје на коришћење власнику “Рекреаттурсу” из Приштине пре три године пререгистрованом у Подгорици. Док терористи ОВК љетују у Улцињу и по кафићима скандирају великој Албанији, прогнаници са Косова и Метохије доживљавају нове погроме.

            Овдје су држава њена влада, предсједник и премијер Црне Горе пали на испиту. Ово је нешто најсрамније што се десило у Црној Гори, рекао је Митрополит Амфилохије.

 

19. мај 2002. 13:00 Црногорска Равна Гора – Горње Заостро

            Постављање камена темељца за цркву Свете Петке која се подиже за душе и помен пострадалим за вјеру Православну Краља и Отаџбину. Освећење ће обавити његово Преосвештенство Епископ Будимљанско – Никшићки господин Јоаникије са свештенством.

            Постављање камена темељца за споменик Војводи Павлу Ђуришићу (у темељу ће бити уграђен по један камен из свих крајева Црне Горе)

            Бесједе

            Програм: учествују пјевачке групе и народни гуслари
 

Ни Хитлер није могао блокирати Равну Гору камоли Ђинђић

 

            И ове године на Равногорском сабору се окупио велики број људи. Ове године је био знатно већи број младих. Међутим ове године први пут послије 1990. године полиција је блокирала Равну Гору. На свим прилазима постављени су такозвани контролни пунктови ради заустављања и претресања људи. На Равној гори још трају некакве вјежбе против терориста које изводе специјалне полицијске јединице.

Извор: Дан 

 

Напади на Митрополију Црногорско-приморску

 

            На Васкрс група Мираша Дедајића је обила храм у Бајицама уз помоћ полиције. Мираш са својом дружином се задржао у храму пола сата након чега је отишао. Исти дан је непозната група каменовала Богословију на Цетињу. Полиција је извршила увиђај, али је илузорно очекивати да ће пронаћи извршиоце.

Нови прогон цркве у Црној Гори

 

            Упркос захтјевима Митрополије црногорско приморске да се икона Богородице Филермосе врати њеном правом власнику црногорска власт је изложила икону у плавој капели Цетињског музеја. Икона Богородице Филермоса чувена руска чудотворна икона је након револуције у Русији донесена у Краљевину СХС и предата на чување Краљу Александру заједно са још двије Светиње десном руком Јована Крститеља и честицом часног Крста. 1941 при свом повлачењу млади Краљ Петар је ове светиње оставио у манастиру Острог одакле их је отела УДБА. Док су ове двије светиње враћене и налазе се у Цетињском манастиру икона Богородице Филермосе је предата Народном музеју на Цетињу. Том приликом са ње је нестао један драги камен. Сада приликом излагања видјело се да је нестао још један драги камен. Црногорска власт наставља да прогања Цркву у Црној Гори вјерно стојећи на путу својих претходника Моше Пијаде и Јосипа Броза.

Споменик Павлу Ђуришићу  

 

            У селу Горње Заостро код Берана градиће се црква, равногорски дом – парохијски дом и споменик војводи Павлу Ђуришићу, на мјесту гдје је он формирао први четнички батаљон, штаб и команду. На челу одбора је Драгољуб Шћекић, књижевник а почасни пресједник Мило Ракочевић. У одбору је и барјактар Павла Ђуришића Радован Дубак. Главни донатори су Милан Радњић бизнисмен, Даница Драшковић и други.
 

Кривична пријава

 

            Подгорица 7. 04 Удружење за његовање традиција четничког покрета у Црној Гори “Војвода Павле Ђуришић” са сједиштем у Подгорици поднијело је кривичну пријаву против Бранислава Радуловића, помоћника министра у Министарству правде Републике Црне Горе. 

            Министарство правде чији је министар био Драган Шоћ, а помоћник Бранислав Радуловић три пута не дозвољава регистрацију Удружења, а Врховни суд Црне Горе, три пута поништава рјешење Министарства правде. У задњој пресуди Врховни суд поново указуједа тужени (Министарство правде) орган није овлаштен да се упушта у оцјену уставности, поново указује на кршење закона (чл. 14 закона о невладиним организацијама) и на законску обавезу поступања по пресуди.

            Пошто министарство правде не поштује ни закон ни пресуде Врховнох суда то је Удружење поднијело кривичну пријаву против Бранислава Радуловића који потписује рјешења о забрани. Удружење је најавило објављивање књиге под насловом “Суђење и одбрана војводе Павла Ђуришића”. 

Извор: Дан

 

Поповић признао

 

            Цетиње 4.04 Приликом истражног поступка Божидар Поповић је признао да га је рукометаш и посланик Горан Ђукановић наговорио на тај чин и за то му дао 4 евра. Поповић је у цетињском суду кажњен новчано.
 

Нападнут професор Вукић

 

            Цетиње 3.04 На Цетињу је нападнут професор Предраг Вукић главни уредник часописа “Српско огледало”. Божидар Поповић је том приликом уз погрдне ријечи и питање: “Јеси ли ти онај што у “Дуги” велича српство” ударио шаком по десном образу. У присуству бројних очевидаца Поповић је затим ушао у оближњу градску кафану и сјео за сто са послаником ДПС-а Гораном Ђукановићем. Ђукановић је кажу очевици упитао Поповића “јеси ли га шклапио”. Након што је добио потврдан одговор посланик ДПС је извадио новчаник и понудио се да плати због тога. Поповић је приведен и задржан у притвору.

Извор: Дан

 

Друга књига  

 

            У припреми је друга књига албума црногорских четника. Сви који посједују фотографије бораца и жртава комунистичког терора могу их скенират и послат на Е-mail сајтаили издавачу Драгољубу Шћекићу. Слике скенирајте у што већој резолуцији и пошаљите.

 

Црква Помирница на Стражици

 

            У конаку манастира Свете Тројице, у Пљевљима, на Сретење формиран је иницијативни одбор за изградњу цркве Помирнице на Стражици. Уз благослов његовог преосвештенства владике милешевског Филарета формиран је иницијативни одбор, а за предсједника је изабран Новица Станић. По ријечима Новице Станића није случајно што се одбор састао у конаку манастира пошто је прва жртва био управитељ манастира игуман Серафим Џарић. Задаци одбора су ексхумација жртава комунистичког терора из јаме на Стражици и похрањивање њихових костију у крипту нове цркве. Не тражи се ничија одговорност већ ово треба схватити као чин националног измирења, да никад братска рука не крене на брата свога, јер су наши били и на оној и на овој страни – додао је Станић.
 

Извор: Глас Црногораца

 

Настављају се напади на СПЦ

 

            6.02 Након заузимања манастира Бешка од стране припадника секте Мираша Дедајића и њиховог повлачења, полиција данас забрањује улазак у манастир свештеницима СПЦ. Послије ефикасне акције полиције у Беранама и експрес суђења неким од учесника протеста овај пут МУП није показао такву ажурност. Након напуштања острва наоружани припадници Мираша Дедајића су неометано прошли поред полиције која их је једноставно пропустила.

Немири у Беранама

 

            8. јануара Специјалци и даље стижу у Беране. Народ се окупља и тражи да се ослободе ухапшени.

7. јануара двије комунистичке фракције познате под именима ДПС и СДП су стале у одбрану својих штићеника преко усташке србомрзачке ТВЦГ бранећи «људска права и демократију».Телевизија је навела да је у немирима учествовало 200 батинаша доведених из Београда по наређењу ЈУЛ-а и Рада Марковића.(да није жалосно било би смјешно) Међутим сви ухапшени су Беранци. Послије сукоба петнаестак младића је побјегло у шуму изнад манастира Ђурђеви Ступови и скрива се. За њима су организоване потјере а по граду се врше рације. Шесторица су се предала након гаранције да им се неће ништа догодити дате од министра полиције Јовићевића. Ухапшено је такође неколико младића.Епископ Јоаникије оптужио је актуелну власт за избијање ови догађаја. Такође је рекао да је један од приведених брутално претучен.

            Беране 6. јануар Упркос упозорењу комунистима и усташама под вођством Мираша Дедајића да у Беранама не обављају своје антихришћанске обреде, ова параполицијска организација је покушала да у Беранама то обави. Скуп је био заказан за 15 часова. Дошло је до расправе између свештеника СПЦ Драгана Ристића и организатора који су углавном чланови СДП. Мики Мердовић истакнути члан СДП је покушао да се физички обрачуна са парохом. Већ око 14 часова на протестном скупу против ЦПЦ окупило се око 1000 људи. Већ је тада било дошло око 100 специјалаца који су покушали да омогуће налагање бадњака комунистима и атеистима из ЦПЦ. Ту је дошло до првих чарки. Ситуација се ипак држи под контролом и ситуација се смирује кад иницијативни одбор ЦПЦ одустаје од налагања. Међутим полиција тада хапси двојицу младића. Једног пушта на слободу док другог задржава без објашњења. И тада након разилажења, када је остало само двадесетак протестаната полицајац Муратовић уперује оружје на попа Ристића, градоначелника Митровића и друге функционере општине.

            На овакве провокације народ одговара масовним присуством на налагању бадњака испред цркве (20000 људи).

Налагање Бадњака

 

            Секта Мираша Дедајића је најавила да ће и ове године ложити Бадњаке на Цетињу, Подгорици, Никшићу и Беранама. Од Берана су одустали након упозорења да им и не прилазе. У Никшићу им је на састанку Цркве, полиције, општине и коалиције За Југославију забрањено ложење на јавном мјесту. 

 

Жртве «ослободилаца»

 

            У Херцег-Новом су ископане кости седморице жртава комунистичког терора. Они су ноћу 28. октобра 44 одведени од својих кућа и по кишној ноћи убијени и бачени у јаму испод тврђаве Форте Маре. Мустур Мишоје рањен успио да побјегне и да се крије до 1. априла 1948 кад је убијен на тераси своје куће. Седморица чије су кости нађене су Мустур Ђуро, Поповић Тодор, Терзић Данило, капетан Ивковић, браћа Вукићевић из Зеленике и један непознат. Још нису нађене кости Рада и Драга Дабетића.

 

Крај Мирашеве секте

 

            27. 12 На прослави Подгоричке парохије без присуства Јелисеја Лалатовића, који је дефинитивно напустио секту, дезоријентисани Мираш је одсвирао своје последње ноте. Дезоријентисаност је узрок можданог удара. Пар дана након ове прославе Мираш одлази у Рим и Фиренцу на институт за канцерогене болести одакле се послије три седмице вратио са дијагнозом малигног обољења мозга. Након Лалатовић секту напушта и Мичко Маринов Трифунов, који се вратио у родну Бугарску. Послушност је отказала и комплетна управа одбора на челу са Милом Радоњићем.

 

Извор: Дан

Албум црногорских четника            Књига се може купити у књижари «Никола Пашић» у Београду, у књижари «Јасен» у Никшићу и путем телефона:

Подгорица 266-752 069 50 32 87

Бока Которска 082 363 308 и 363 677

Колашин 081 864 886 069 49 45 36

 

Духовно вече о митрополиту Јоаникију Липовцу

 

            КУД «Кенебек» организује духовно вече на тему: Свештена жртва митрополита Јоаникија (Липовца). На трибини ће говорити епископ Будимљанско-никшићки господин Јоаникије Мићовић. Трибина ће се одржати у кино сали Новог студентског дома у Подгорици, у уторак 20. 11 2001. год. са почетком у 20 часова.  

 

Рафали у крст

 

            Крст висок 3,80 м. који је ове године на дан Свете Тројице изнесен на врх Румије изнад Бара претрпио је озбиљна оштећења изазван пуцњима из ватреног оружја. Поред крста постављена је југословенска застава која је исцјепана и свезана у чворове. починиоци овог злодјела су се потписали зеленом бојом и по именима се може закључити да су из Албаније. Крст се може видјети из Скадра, тако да је вјероватно да су починиоци из Албаније.

Извор: Глас Црногораца

 

Умро Бобо Богдановић

 

            6. новембар. У Београду је умро Бобо Богдановић, «командант црногорске војске». Бобо Богдановић се истакао у задње вријеме као главни прогонитељ Српске православне цркве на Цетињу и околини. Био је један од главних нападача на Влашку цркву на Цетињу, поводом чега су избили велики протести православних у Црној Гори.

Осуде СУБНОР-а


            25. октобар СУБНОР Црне Горе је осудио издавање и промоцију Албума црногорских четника. Такође су тражили забрану промоције јер «би могла угрозити јавни ред и мир и јер су још свјежа сјећања на Баре Краљске, Лубнице и крваву Брезу.» Аутор албума Драгољуб Шћекић је рекао да су заборавили да помену колашинске лугове и масакре које су они починили у рату. Аутор је рекао да ће промоција бити одржана без обзира и да је крајње вријеме да субноровци објаве спискове оних које су побили. Синоћ су у Колашину непозната лица пуцала у плакате са ликом војводе Павла. Пуцали су му у чело.

Украден крст из саборног храма у Никшићу

 

            У Никшићу из саборног храма Светог Василија Острошког са олтара је украден сребрни крст непроцјењиве вриједности. Крст је био тежак око 10 кг и био је поклон последњег руског цара Николаја Романова. Руски цар је поклонио овај крст храму 1900 године приликом освећења храма. За починиоцима се трага. Крст је украден 11. октобра.

Помен краљу Александру и четницима на Сомини 

 

            9. октобра Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије осветиће манастирски храм Преображења Господњег на Сомини код Никшића. Послије освећењаодржаће се света архијерејска литургија и помен краљу Александру као и жртвама пострадалим за вјеру и отаџбину са подручја Грахова, Бањана, Голије, Кривошија, Опутне Рудине и дјела Херцеговине у ратовима 1941-1945 и 1991-1995. Помену ће присуствовати и академик Матија Бећковић.
 

Сабрана дјела Луке Вукмановића


            20. септембар Владика Амфилохије је добио дозволу од господина Чеда Вукмановића за издавање сабраних дјела свештеномученика Луке Вукмановића. Лука Вукмановић, брат познатог злочинца Светозара званог Темпо, је убијен од комуниста 1945. Кад су питали његовог брата шта да раде с њим, Темпо је само рекао «Као и са осталима.»
 

Извор: Радио Светигора

 

Ексхумација јаме на Стражици

 

            У Пљевљима је формиран иницијативни одбор на челу са Новицом Станићем, предсједником СНС Пљеваља, чији је циљ ексхумација лешева четника из јаме на Стражици. Циљ одбора је и подизање цркве покајнице изнад јаме. Ова иницијатива је наишла на оштро супротстављање СУБНОР-а Пљеваља.

 

Парастос Царској породици Романов и ђенералу Михаиловићу

 

 

У спомен душа нових страдалника, Царске породице Николаја Другог Романова и Ђенерала Драгољуба Михаиловића, мученички пострадалих од комуниста, у Цркви Светог Ђорђа у Подгорици одржан је парастос. Присутни народ, заједно са подгоричким свештеницима, износили су Славу Богу и молитве за Душе уснулих раба вођама Николају Другом, Александри, Алексеју, Марку, Олги, Татјани и Анастасији и легендарном вођи Трећег Српског устанка, који је бранио краља, отаџбину и свој народ од усташа, комуниста и Њемаца Драгољубу Дражи Михаиловићу.

Ови свети новомученици, рекао је отац Велибор Џомић и данас предводе ове Јасеновачке мученике и све мученике невино пострадале од злочиначке и безбожничке руке комуниста. Он је подсјетио да су Романови били и остали велики пријатељи српског народа, да су њихове задужбине и дан данас видљиве по цијелој Црној Гори, и да се парастос чича Дражи, на данашњи дан, држи на пет континената, као првом герилцу у поробљеној Европи.

Извор: Глас Црногор(а)ца